dimecres, 4 de juny del 2008

Sebastià Salellas. El Punt 04/06/08


Salellas, tonyina crua i contradiccions
A la foto: Carles Monguilod, Pere Massana i Guillem Terribas.
A corre-cuita, en Tià Salellas era un tipus contradictori. El qualificatiu a ell no li agradava pas gaire. Hauria volgut definir-se com una persona amb idees paradoxals o complementàries. Després d'haver-hi discutit molt i d'haver rebut molts de crits, crec que el puc entendre. Fixeu-vos-hi: un revolucionari sapastre del comitè d'Orriols l'hauria perseguit per cristià. Un feixista de la Vieja Guardia del bàndol franquista l'hauria volgut pelar per comunista. És clar que superficialment, les idees són antagòniques, perquè les jerarquies estalinistes i eclesiàstiques van fer un mal ús dels pensaments immaculats.
El senyor Sebastià Salellas i Magret tenia presents el Parenostre i La Internacional. Algun problema? Divendres, en aquell funeral multitudinari a Girona es van sentir les dues pregàries i ningú no en va xiular cap. Aquell dia hi havia okupes i propietaris, maulets i ultradretans espanyols, monges, capellans i apòstates, jutges i lladres, moros i cristians, advocats i procuradors, polítics i periodistes. Antagonisme? Contradicció? Idees discrepants, que només Salellas podia destriar. Aleshores, construïa un nou discurs, el qual, sovint, no acabava pas d'agradar a ningú.
Vet aquí, un grup de ciutadans de Girona, liderats per l'advocat Carles Monguilod i pel llibreter Guillem Terribas, dos dels amics que més el van venerar, impulsen unes jornades de debat per perpetuar la memòria de Tià Salellas. Durarien dos o tres dies, es farien cada any a partir del 2009, el mes de maig, perquè és el mes de Maria i per rememorar el Maig del 1968. S'hi volen implicar la Facultat de Dret de la UdG i el Col·legi d'Advocats. Se'n dirien Jornades de Pensament Contradictori Tià Salellas, o Debats Discrepants Tià Salellas, o Jornades de la Discrepància Tià Salellas o l'Esperit de la Contradicció Tià Salellas. Serien unes jornades de diàleg, per juxtaposar dues posicions i per acabar sempre amb tres opinions: la d'un, la de l'altre i la de tots dos. És per imaginar-se un debat entre els filòsofs Josep Maria Terricabras i Fernando Savater.
El moment culminant de les jornades seria el lliurament del Premi Tià Salellas a la Concòrdia, a la persona que més hagi lluitat contra les desigualtats i contra les injustícies.
De moment, el restaurant Massana de Girona ja li ha dedicat un plat. Pere Massana ha decidit rebatejar la Tonyina mig cuita, parmentier de patata i curri, i reducció de soja, com Homenatge a Tià Salellas. Aquest tall de tonyina crueta era el plat preferit del senyor Sebastià Salellas i Magret, nascut a Viladamat el 18 d'agost del 1948 i mort a Barcelona el 28 de maig del 2008. Disfrutava amb aquell taco superb de peix blau d'almadrava, el xuixo modern a la manera de Pere Massana, uns gintònics d'havent dinat i de ben sopat, tant com defensant les causes pendents, als desheretats, als més necessitats i a tots els que tenen fam i set d'una justícia justa.
Salvador García Arbós
Foto: S.G.A.